Over breaKid, slijtvaste kinderjeans

Hoe het idee is ontstaan

In onze directe omgeving kennen wij een gehandicapt kind. Hij kon zich alleen op zijn knieën voortbewegen en versleet wel een broek per week. Zijn moeder ging op zoek naar slijtvast materiaal. Ze had van alles geprobeerd; leer, zware nylon, dubbele stof etc., etc. Niets was stevig genoeg om intensief gebruik op de kniestukken te doorstaan. Uiteindelijk kwam de moeder bij een groothandel voor bedrijfskleding in de bouwsector terecht en kreeg een stuk stevig materiaal mee. De sterke stof van de bedrijfskleding naaide ze op de kniestukken van de broek en pas een paar maanden later had zij nieuwe stof van de groothandel nodig… omdat haar kind uit de broek gegroeid was! Een groot succes dus.

Het idee voor een stoere, stevige kinderjeans met slijtvaste kniestukken was geboren.

Wij wisten echter dat bij werkkleding in de bouwsector gebruik wordt gemaakt van slijtvaste materialen, maar dat deze stof vaak vrij stug en zwaar is. Niet geheel geschikt voor kinderkleding. Wel voor bouwvakkers die veel op hun knieën op bijvoorbeeld puur beton werken.  Op zoek dus naar een soortgelijk en stevig materiaal, wat even duurzaam is maar een stuk soepeler in gebruik. Dit materiaal hebben wij op de kniestukken van een kinderjeans gezet en een kind langdurig laten testen. Resultaat: super! Het kind kon zich gewoon en vrij blijven bewegen, want het materiaal is soepel. Na intensief gebruik en veel buitenspelen is er geen enkele vorm van slijtage te ontdekken. Uiteindelijk is de broek te klein geworden en nog in een perfecte staat.

Het ontwerp

Het slijtvaste materiaal is goedgekeurd, dus tijd om een stoer en hip model kinderjeans te ontwerpen! Wij hebben gestreefd naar een basisbroek met een eigen look én comfortabele kniestukken. Hierbij is er gekeken naar wat kinderen leuk vinden. Onze conclusie is: kinderen houden van kleur en herkenningselementen. Ook is er een grappig en lenig mannetje, breaKidje, ontworpen. Het logo van breaKid, de slijtvaste kinderjeans.

Natuurlijk moeten de ouders de breaKid kinderjeans ook leuk vinden, vandaar dat wij de detaillering klein en bescheiden hebben gehouden. De broeken zijn gemaakt van soepel hoogwaardig 100% katoenen spijkerstof, wat gewoon bij 40 graden in de wasmachine gewassen kan worden. De broek is stone-washed voor een stoere uitstraling.  De pasvorm is een regular-fit jeans. In dit model kan een kind zich prettig bewegen, klauteren, klimmen, kruipen, fietsen ect. 

Lange levensduur

BreaKid kinderjeans heeft bewezen aanzienlijk langer mee te gaan dan elke andere basis jeans. Dat is voor ons een reden geweest om overlapsmaten te maken. Dat wil zeggen, dat qua maatvoering de jeans ook nog eens lang(er) mee gaat. De broekspijpen zijn net wat langer en dankzij een grappig detail ook leuk om te slaan. De tailleband is verstelbaar, zodat ieder kind extra lang kan banjeren in de breaKid.

De testfase

Voor de breaKid kinderjeans in productie is genomen, zijn de eerste prototypes flink getest. Kinderen van verschillende leeftijden hebben de broeken een langere tijd intensief gebruikt. Er is eindeloos in gespeeld op een schooldag, dagverblijf en uitjes buitens huis. Try to Break it!

Uit deze testen is gebleken dat de broeken door de kinderen zelf als prettig worden ervaren. De kinderen hebben heerlijk gespeeld in de broek en geven aan dat zij zich uitstekend kunnen bewegen, ook bij de stevige kniestukken. Eén van de jongens nam de opdracht heel letterlijk en heeft serieus geprobeerd de breaKid stuk te krijgen op de knieën. Ruim twee weken heeft hij zich alleen maar op zijn knieën voortbewogen… de kniestukken van de slijtvaste breaKid zijn niet stuk gekregen.

Bij de oudere kinderen is de broek ook in trek dankzij het stoere uiterlijk. Niet alleen de kinderen maar ook de ouders vinden het echt een stoere, sterke en hippe broek. 

Breakid is onderdeel van Roka. Roka is in Nederland marktleider van trouwpakken, smokings en black tie.